Micro TESE

Da smanjite rizik od nastajanja bubrežnog kamenja

 1. Povećajte unos tečnosti. Posebno pijte sokove od voća i povrća. Sokovi od naranče, grejpa i šargarepe su bogati citratima, koji inhibiraju rast kamena mokraćne kiseline i zaustavljaju oblikovanje kalcijumovih soli.
 2. Kontrolišite pH urina: kiseo urin pomaže prevenciju infekcija urinarnog trakta, rastapa i fosfatno i struvitno kamenje i neće uzrokovati oksalatno kamenje.
 3. Jedite povrće: studije su pokazale da dijeteski oksalati generalno nisu značajan faktor u formiranju kamenja.
 4. Većina bubrežnog kamenja se sastoji od kalcijuma. Umesto smanjenja unošenja kalcijuma, smanjite višak dijetetskog fosfora izbegavanjem gaziranih bezalkoholnih pića, pogotovo kole. Bezalkoholna pića sadrže prekomerne količine fosfora u obliku fosforne kiseline. To je ista ona kiselina koja se koristi u stomatologiji za radiranje zubne gleđi pre nanošenja plombe.
 5. Uzimajte dopune magnezijuma i to najmanje 300-350 miligrama dnevno (više može biti poželjno u svrhu odrđavanja idealnog balansa magnezijuma i kalcijuma od 1:2).
 6. Budite sigurni da uzimate dobru dnevnu dopunu za vitamin B koja sadrži piridoksin (vitamin B6). Nedostatak B6 vitamina proizvodi bubrežno kamenje u eksperimentalnih životinja. Zapamtite:
  – nedostatak B6 vitamina je veoma čest kod ljudi
  – nedostatak B1 vitamina (tiamin) je takođe udružen sa kamenjem.
 7. Dodatno, nizak kalcijum može sam po sebi da uzrokuje kalcijumsko kamenje.
 8. Za kamenje mokraćne kiselinine/purinsko kamenje (giht), PRESTANITE DA JEDETE MESO! Tabele ishrane i udžbenici ukazuju na meso kao najveći izvor purina u ishrani. Prirodni (naturopatični) tretman predlaže da se piju sokovi i jedu višnje. Povećanje potrpšnje vitamina C pomaže poboljšanjem urinarne ekskrecije mokraćne kiseline. Koristite puferizirani vitamin C.
 9. Osobe sa cistinskim kamenjem (koje čini samo 1% od svih bubrežnih kamenja), trebale bi da koriste dijetu sa niskim metioninom i da uzimaju puferinizirani C vitamin.
 10. Bubrežno kamenje je udruženo sa visokim unosom šećera, zato dodavajte manje (ili nikako) šećera.
 11. Infekcije mogu uzrokovati stanje koje pogoduje stvaranju kamenja, kao što je previše koncentrovan urin (zbog temperature, odnosno znojenja, povraćanja ili dijareje). Praktikujte dobru preventivnu zaštitu zdravlja i to će Vam se “isplatiti sa kamatom”.
Izbornik