Dijagnostičke i male hirurške
urološke procedure

Cistoskopija

Cistoskopija je dijagnostička metoda koja za cilj ima sagledavanje mokraćnog kanala kao i unutrašnjosti bešike . Tokom cistoskopije , bešika se puni specijalnim rastvorom što omogućava bolju vizualizaciju eventualnih promena u bešici. Cistoskopija se preduzima kod sumnji na tumorski proces u bešici , kod tegoba sa mokrenjema za koje se iz učinjenih dijagnostičkih procedura ne nalazi uzrok, kod nekih tipova inkontinencije . Cistoskopija je kod žena laka procedura i ne zahteva primenu anestezije . Kod muškaraca, s obzirom na dužinu mokraćnog kanala , pogotovu kada se radi prvi put , neophodna je kratkotrajna anestezija . Cistoskopija se radi primenom cistoskopa- aparata koji se pod okom uvodi kroz mokraćni kanal do bešike . Po potrebi , može se tokom cistoskopije učiniti i biopsija (uzimanje tkiva za histopatološku dijagnozu ) ili učiniti EKT (elektro kauterizacija-poularno –„spaljivanje“ ) manjih promena u bešici.

TRUZ biopsija prostate

Uvođenjem PSA ( prostat specifičnog antigena )- tzv tumorskog markera za prostatu je značajno porastao   broj  otkrivenih karcinoma prostate . Ovaj marker je omogućio  da se posumnja na karcinom u ranim fazama , kada  se kliničkim pregledom  ne može  dijagnostikovati . Biopsije prostate su pre 20 godine rađene  kroz kožu međice (perinealna biospija ) pod kontrolm prsta , da bi se uvođenjem transrektalnog UZ  sve  biopsije  radile na ovaj način. Od nedavno se ponovo aktuelizuje ovaj pristup  ali pod kontrolom transrektalne sonde . Razlog  za povratak na perinealni put uzimanja uzorka je  mogućnost  infekcija  kod  transrektalne biopsije . Uz primenu  antibiotske premedikacije i procedure „čišćenja „ završnog dela  debelog creva- mogućnost infekcija je  zanemarljiva , i u ordinaciji se  primenjuje transrektalni pristup . Od nedavno  se uvodi i tzv „Fusion“ bioppsija koja podrazumeva kombinovanje  magnetne rezonance za  identifikaciju promene u prostati a UZ  za navođenje bioptičke igle.

U ordinaciji se primenjuje transrektalna biopsija . Uzima se po 6 isečaka iz svakog lobusa, a ako ima palpabilnih promena ili TRUZ uočljivih promena , uzimaju se ciljani uzorci sa tih mesta . Procedura se radi u lokalnoj anesteziji uz primenu anestetičkog gela kojim se anestezira sluzokoža rektuma , potom se anestetik ubrizgava oko prostate , a zatim se specijalnom“pištol“ iglom uzimaju isečci . Procedura traje kratko – oko 5 minuta . po želji pacijenta , intervencija se može raditi i u kratkotrajnoj i.v. anesteziji.

Cirkumcizija – obrezivanje

Obrezivanje se ritualno sprovodi u okviru nekih religija. Iza religijskih pobuda najverovatnije stoji higijenska i medicinska, jer je ustanovljeno da je među obrezanim muškarcima manji procenat onih koji obolevaju od retkog ali agresivnog karcinoma penisa. Kod nas se cirkumcizija – obrezivanje sprovodi u slučaju postojanja urođene ili stečene fimoze- nemogučnosti prevlačenja prepucijuma preko glavića.

Problem se sve češće identifikuje kod male dece i pokušava se prvo odlepljivanje i prevlačenje kožice primenom krema na bazi kortikosteroida. Kod starijih se problem urođene fimoze javlja u pubertetu ili pri početku seksualne aktivnosti. Stečena fimoza je posledia infekcije koja dovodi do sužavanja kožice. Antibiotska terapija ne pomaže i jedini način lečenja je operativno t.j. obrezivanje. Intervencija se sprovodi u lokalnoj anesteziji sa ili bez analgosedacije koja omogućava da pacijent „drema „ tokom intervencije. Pošto se opseče i odstrani kožica, stavljaju se specijalni šavovi koji sami otpadnu posle 7- 14 dana.

Hidrocela – vodena kila

Hidrocela predstavlja prisustvo veće količine oko testisa, unutar ovojnica. Prisustvo tečnosti čini da se uvećava ona polovina gde je prisutna tečnost što može biti praćeno bolovima ali predstavlja i estetsku smetnju.

Hidrocela se leči islkjučivo hirurški. Intervencija je jednostavna i podrazumeva evakuaciju tečnosti kao i i obradu ovojnica u cilju sprečavanja ponovnog stvaranja hidrocele.

TUR tumora mokraćne bešike

Transuretralna resekcija (TUR) tumora mokraćne bešike je metoda koja se primenjuje u cilju dobijanja uzorka tkiva za histopatološku dijagnostiku i u cilju uklanjanja tumora ukoliko za to postoje uslovi a to je da je tumor površni i nije preveliki. TUR se radi u anesteziji. Pošto se pod okom uđe u mokraćnu bešiku i identifikuje tumor, omčicom resektora se promena zahvati i odstrani

Po prispeću histopatološkog nalaza se odlučuje o daljim koracima a to mogu biti redovna cistoskopska kontrola ili primena intravezikalne terapije ili potreba za agresivnijom oblikom lečenja

Uretrotomia interna

Uretrotomia interna je metoda kojom se proseca kratko suženje mokraćnog kanala koje otežava mokranje, sužavajući lumen izvodnog mokraćnog kanala . Prethodna dijagnostika podrazumeva da se uradi uroflometrija – merenje protoka mokraćnog lanala , eventualno rentgenski snimak ili cistoskopija kojom se sagledava sužen deo kanala. Intervencija se radi u ansteuiji , pod okom se uđe u mokraćni kanal i kada se identifikuje suženje ono se proseče malim nožićem čime se omogući prolaz cistoskopom do bešike . Po završenoj intervenciji se ostavlja kateter par dana . Metoda je vrlo efikasna , ali postoji mogućnost ponovne pojave suženja kanala , te se posle intervencije savetuje „bužiranje „ u clju održavanja prolaznosti kanala.

Varikocela – proširenje vena nad levim testisom

Dijagnostika varikocele je navedena u poglavlju : Muški infertilitet.

Ukoliko postoji potreba za lečenjem, ono je uglavnom hirurško . Razlog za podvezivanjem vena je slabiji kvalitet spermograma i nemogućnost ostvarivanja trudnoće. U retkim slučajevima je razlog za podvezivanje vena bol na koji se pacijent žali . Način pristupa proširenim venama se razlikuje u zavisnosti od visine . Najčešći pristup je nad preponskim kanalom , ali može biti i na nivou mošnica primenom mikrohirurške tehnike koja se zasniva na korišćenju hirurških lupa koje omogućavaju bolje prepoznavanje vena.

Metode nalaženja spermatozoida kod pacijenata sa azoospermijom

PESA ( Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration) – Kod pacijenata  kod kojih na osnovu pregleda postoji sumnja  na opstrukciju izvodnih kanala iz testisa , radi se jednostavna  dijagnostička procedura  kojom se iglom aspirira sadržaj iz epididima . Ukoliko ima  spermatozoida , oni se odmah vide pod mikroskopom. PESA nije samo dijagnostička  već i terapijska procedura , na isti način se dobijaju spermatozoidi  koji se koriste tokom  vantelesbne oplodnje iči mikrofertilizacije. Kod  pacijenata sa opstruktivnom azoospermijom je neophodno isključiti postojanje gena za  cističnu fibrozu da se ova potencijalno opasna bolest ne bi prenela na potomstvo.

TESA ( TEsticular Sperm Aspiration) – TESA je metoda kojom se iglom pokušavaju aspiririrati spermatozoidi za metode asistirane reprodukcije . Može se raditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. U ovoj proceduri nema reza ali je mogućnost nalaženja spermatozoida relativno mala . S obzirom da se iglom aspirira sadržaj sa nekoliko mesta unutar testisa i da se intervencija radi „na slepo“ postoji mogućnost oštećenja nekog od krvnih sudova i formiranja hematoma .

TESE (TEstucular Sperm Extraction) – U potrazi za spermatozoidima  stoji na raspolaganju još jedna metoda a to je TESE . Tokom ove procedure se pravi rez na mošnicima i pristupa se testisu odakle se na jednom ili više pojedinačnih mesta  uzima  mali tkiva u kome se traže spermatozoidi. Nedostatak ove metode je nemogućnost sagledavanja unutrašnje građe testisa kao i činjenica da se uzima samo površno tkivo. Ovi  rezovi na testisu se   po uzimanja tkiva , ušiju, ali na osnovu ličnsg iskustva , sem manje mogučnosti nalaženja  spermatozoida , postoperativni tok je nešto teži  u odnosu na micro TESE proceduru.

Micro TESE Ova procedura  je uvedena pre  par godina, a cilju pronalaženja spermatozoida kod pacijenata koji ih nemaju u ejakulatu ( azoospermia). Ovo je hirurška metoda koja se izvodi uz pomoć  uveličavajućih lupa , da bi se bolje sagledalo tkivo testisa  i odabrali delovi tkiva u kome se pretpostavlja  da će se naći spermatozoidi. Ukoliko se nađu , što se radi u saradnji sa embriolozima, spermatozoidi se zamrzavaju u cilju kasnijeg korišćenja u proceduri  vantelesne oplodnje . U odnosu na klasičnu biopsiju testisa, ova metoda ima veliku prednost  jer omogućava direktno sagledavanje tkiva testisa, uzimanje odabranih uzoraka  i znatno povećava mogućnost pronalaženja spermatozoida.  Intervencija se sprovodi u opštoj anesteziji , u ambulantnim uslovima.. Prvo se pristupi jednom testisu gde se nakon sagledavanja tkiva uzima nekoliko isečaka tkiva testisa koje embriolog odmah pregleda u potrazi za spermatozoidima.  Ukoliko se spermatozoidi nađu u uzorcima , zamrzavaju se I kasnije koriste  u procedure vantelesne oplodnje . Po potrebi se procedura   ponavlja I na drugom testis . Uzorci se  šalju I na histopatološki pregled

Izbornik