Dijagnostičke i male hirurške
urološke procedure

Cistoskopija

Cistoskopija je dijagnostička metoda koja za cilj ima sagledavanje mokraćnog kanala, kao i unutrašnjosti bešike. Tokom cistoskopije, bešika se puni specijalnim rastvorom, što omogućava bolju vizualizaciju eventualnih promena u bešici. Cistoskopija se preduzima kod sumnji na tumorski proces u bešici, kod tegoba sa mokrenjem za koje se iz učinjenih dijagnostičkih procedura ne nalazi uzrok, kod nekih tipova inkontinencije. Cistoskopija je kod žena laka procedura i ne zahteva primenu anestezije. Kod muškaraca, s obzirom na dužinu mokraćnog kanala, pogotovu kada se radi prvi put, neophodna je kratkotrajna anestezija. Cistoskopija se radi primenom cistoskopa – aparata koji se pod okom uvodi kroz mokraćni kanal do bešike. Po potrebi, može se tokom cistoskopije učiniti i biopsija (uzimanje tkiva za histopatološku dijagnozu) ili učiniti EKT (elektro kauterizacija – popularno „spaljivanje“) manjih promena u bešici.

TRUZ biopsija prostate

Uvođenjem PSA (prostat specifičnog antigena) – tzv tumorskog markera za prostatu je značajno porastao broj otkrivenih karcinoma prostate. Ovaj marker je omogućio da se posumnja na karcinom u ranim fazama, kada se kliničkim pregledom ne može dijagnostikovati. Biopsije prostate su pre 20 godina rađene kroz kožu međice (perinealna biospija) pod kontrolom prsta, da bi se uvođenjem transrektalnog UZ sve biopsije radile na ovaj način. Od nedavno se ponovo aktuelizuje ovaj pristup, ali pod kontrolom transrektalne sonde. Razlog za povratak na perinealni put uzimanja uzorka je mogućnost infekcija kod transrektalne biopsije. Uz primenu antibiotske premedikacije i procedure „čišćenja„ završnog dela debelog creva, mogućnost infekcija je zanemarljiva, i u ordinaciji se primenjuje transrektalni pristup. Od nedavno se uvodi i tzv „Fusion“ biopsija koja podrazumeva kombinovanje magnetne rezonance za identifikaciju promene u prostati, a UZ za navođenje bioptičke igle.

U ordinaciji se primenjuje transrektalna biopsija. Uzima se po 6 isečaka iz svakog lobusa, a ako ima palpabilnih promena ili TRUZ uočljivih promena, uzimaju se ciljani uzorci sa tih mesta. Procedura se radi u lokalnoj anesteziji uz primenu anestetičkog gela kojim se anestezira sluzokoža rektuma, potom se anestetik ubrizgava oko prostate, a zatim se specijalnom “pištolj“ iglom uzimaju isečci. Procedura traje kratko – oko 5 minuta. Po želji pacijenta, intervencija se može raditi i u kratkotrajnoj i.v. anesteziji.

Cirkumcizija – obrezivanje

Obrezivanje se ritualno sprovodi u okviru nekih religija. Iza religijskih pobuda najverovatnije stoji higijenska i medicinska, jer je ustanovljeno da je među obrezanim muškarcima manji procenat onih koji obolevaju od retkog ali agresivnog karcinoma penisa. Kod nas se cirkumcizija – obrezivanje sprovodi u slučaju postojanja urođene ili stečene fimoze – nemogućnosti prevlačenja prepucijuma preko glavića.

Problem se sve češće identifikuje kod male dece i pokušava se prvo odlepljivanje i prevlačenje kožice primenom krema na bazi kortikosteroida. Kod starijih se problem urođene fimoze javlja u pubertetu ili pri početku seksualne aktivnosti. Stečena fimoza je posledica infekcije koja dovodi do sužavanja kožice. Antibiotska terapija ne pomaže i jedini način lečenja je operativno t.j. obrezivanje. Intervencija se sprovodi u lokalnoj anesteziji sa ili bez analgosedacije koja omogućava da pacijent „drema„ tokom intervencije. Pošto se opseče i odstrani kožica, stavljaju se specijalni šavovi koji sami otpadnu posle 7- 14 dana.

Hidrocela – vodena kila

Hidrocela predstavlja prisustvo veće količine tečnosti oko testisa, unutar ovojnica. Prisustvo tečnosti uzrokuje uvećavanje one polovine gde je prisutna tečnost, što može biti praćeno bolovima ali predstavlja i estetsku smetnju.

Hidrocela se leči isključivo hirurški. Intervencija je jednostavna i podrazumeva evakuaciju tečnosti, kao i obradu ovojnica u cilju sprečavanja ponovnog stvaranja hidrocele.

TUR tumora mokraćne bešike

Transuretralna resekcija (TUR) tumora mokraćne bešike je metoda koja se primenjuje u cilju dobijanja uzorka tkiva za histopatološku dijagnostiku i u cilju uklanjanja tumora ukoliko za to postoje uslovi, a to je da je tumor površni i nije preveliki. TUR se radi u anesteziji. Pošto se pod okom uđe u mokraćnu bešiku i identifikuje tumor, omčicom resektora se promena zahvati i odstrani.

Po prispeću histopatološkog nalaza se odlučuje o daljim koracima, a to mogu biti redovna cistoskopska kontrola ili primena intravezikalne terapije ili potreba za agresivnijim oblikom lečenja.

Uretrotomia interna

Uretrotomia interna je metoda kojom se proseca kratko suženje mokraćnog kanala koje otežava mokrenje, sužavajući lumen izvodnog mokraćnog kanala. Prethodna dijagnostika podrazumeva da se uradi uroflometrija – merenje protoka mokraćnog kanala, eventualno rentgenski snimak ili cistoskopija kojom se sagledava sužen deo kanala. Intervencija se radi u anesteziji, pod okom se uđe u mokraćni kanal i kada se identifikuje suženje, isto se proseče malim nožićem čime se omogući prolaz cistoskopom do bešike. Po završenoj intervenciji se ostavlja kateter par dana. Metoda je vrlo efikasna, ali postoji mogućnost ponovne pojave suženja kanala, te se posle intervencije savetuje „bužiranje„ u clju održavanja prolaznosti kanala.

Varikocela – proširenje vena nad levim testisom

Dijagnostika varikocele je navedena u poglavlju : Muški infertilitet.

Ukoliko postoji potreba za lečenjem, ono je uglavnom hirurško. Razlog za podvezivanjem vena je slabiji kvalitet spermograma i nemogućnost ostvarivanja trudnoće. U retkim slučajevima razlog za podvezivanje vena je bol na koji se pacijent žali. Način pristupa proširenim venama se razlikuje u zavisnosti od visine. Najčešći pristup je nad preponskim kanalom, ali može biti i na nivou mošnica primenom mikrohirurške tehnike koja se zasniva na korišćenju hirurških lupa koje omogućavaju bolje prepoznavanje vena.

Metode nalaženja spermatozoida kod pacijenata sa azoospermijom

PESA ( Percutaneous Epididymal Sperm Aspiration) – Kod pacijenata kod kojih na osnovu pregleda postoji sumnja na opstrukciju izvodnih kanala iz testisa, radi se jednostavna dijagnostička procedura kojom se iglom aspirira sadržaj iz epididima. Ukoliko ima spermatozoida, oni se odmah vide pod mikroskopom. PESA nije samo dijagnostička, već i terapijska procedura, na isti način se dobijaju spermatozoidi koji se koriste tokom vantelesne oplodnje ili mikrofertilizacije. Kod pacijenata sa opstruktivnom azoospermijom je neophodno isključiti postojanje gena za cističnu fibrozu da se ova potencijalno opasna bolest ne bi prenela na potomstvo.

TESA ( TEsticular Sperm Aspiration) –TESA je metoda kojom se iglom pokušavaju aspiririrati spermatozoidi za metode asistirane reprodukcije. Može se raditi u lokalnoj ili opštoj anesteziji. U ovoj proceduri nema reza ali je mogućnost nalaženja spermatozoida relativno mala. S obzirom da se iglom aspirira sadržaj sa nekoliko mesta unutar testisa i da se intervencija radi „na slepo“, postoji mogućnost oštećenja nekog od krvnih sudova i formiranja hematoma.

TESE (TEstucular Sperm Extraction) – U potrazi za spermatozoidima stoji na raspolaganju još jedna metoda, a to je TESE. Tokom ove procedure se pravi rez na mošnicima i pristupa se testisu odakle se na jednom ili više pojedinačnih mesta uzima mali deo tkiva u kome se traže spermatozoidi. Nedostatak ove metode je nemogućnost sagledavanja unutrašnje građe testisa, kao i činjenica da se uzima samo površno tkivo. Ovi rezovi na testisu se po uzimanja tkiva, ušiju, ali na osnovu ličnog iskustva, sem manje mogućnosti nalaženja spermatozoida, postoperativni tok je nešto teži u odnosu na micro TESE proceduru.

Micro TESE Ova procedura je uvedena pre par godina, a u cilju pronalaženja spermatozoida kod pacijenata koji ih nemaju u ejakulatu (azoospermia). Ovo je hirurška metoda koja se izvodi uz pomoć uveličavajućih lupa, da bi se bolje sagledalo tkivo testisa i odabrali delovi tkiva za koje se pretpostavlja da mogu sadržati spermatozoide. Ukoliko se pronađu, što se radi u saradnji sa embriolozima, spermatozoidi se zamrzavaju u cilju kasnijeg korišćenja u proceduri vantelesne oplodnje. U odnosu na klasičnu biopsiju testisa, ova metoda ima veliku prednost jer omogućava direktno sagledavanje tkiva testisa, uzimanje odabranih uzoraka i znatno povećava mogućnost pronalaženja spermatozoida. Intervencija se sprovodi u opštoj anesteziji, u ambulantnim uslovima. Prvo se pristupi jednom testisu gde se nakon sagledavanja tkiva uzima nekoliko isečaka tkiva testisa koje embriolog odmah pregleda u potrazi za spermatozoidima. Ukoliko se spermatozoidi nađu u uzorcima, zamrzavaju se i kasnije koriste u proceduri vantelesne oplodnje. Po potrebi se procedura ponavlja i na drugom testisu. Uzorci se šalju i na histopatološki pregled.

Izbornik